Начало За нас Реклама Контакти

Павирано гърне

Снимка за Павирано гърне
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Допълнена от мекия вкус на сметаната, тази класическа комбинация на свинско месо със зеленчуци е апетитно предложение за семейната вечеря. Поднесена по атрактивен и забавен начин, тя ще е един от поводите за усмихнатите лица край трапезата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. зехтин extra virgin
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 800 г свинско месо от бута, нарязано на кубчета
  • 2 картофа, нарязани на малки кубчета
  • 2 големи моркова, нарязани на малки кубчета
  • ¼ ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 2 ч. ч. горещ зеленчуков бульон
  • 1 ч. ч. сметана
  • 2 с. л. доматено пюре
  • за ароматните павета:
  • 2 ч. ч. брашно с набухватели или 2 ч. ч. обикновено брашно, смесено с 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. 5 билки Провансал
  • 2 с. л. меко масло
  • 1 ч. ч. прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се задушава лукът. Когато поомекне, се прибавя месото. Задушава се, докато остане на мазнина. Прибавя се бялото вино и готвенето продължава на тих огън, докато месото омекне и виното се изпари.

  2. 2.

    Прибавят се зеленчуците, разбъркват се 4-5 мин., сипва се горещият бульон и се добавят сметаната и доматеното пюре. Всичко се оставя да поври 7-8 мин.

  3. 3.

    Ястието се прехвърля в пръстено гърне или друг огнеупорен съд. Фурната се загрява на 200°С. Омесва се тесто, като брашното се прави на трохи с маслото. Прибавя се по малко млякото, смесено с провансалските подправки и се замесва тесто. Тестото се разточва на пласт с дебелина 2 см и с формичка от него се изрязват кръгове.

  4. 4.

    Кръгчетата тесто се слагат върху ястието в гърнето и се всичко се запича 20-25 мин., докато "паветата" придобият хубав розов цвят.


Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари