Начало За нас Реклама Контакти

Гювечета със спанак, сьомга и тиквички

Снимка за Гювечета със спанак, сьомга и тиквички
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Определено ще останете изненадани от това съчетание, ако още не сте го пробвали. Приятният и нежен вкус на сьомгата се засилва още повече благодарение на спанака, а сосът с кашкавал и аромат на масло придава завършен вид на това великолепно ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 тиквички
  • 200 г пушена сьомга
  • 400 г спанак
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  •   лимонов сок на вкус
  • за соса:
  • 2 с. л. краве масло
  • 2 с. л. брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 2 с. л. настърган кашкавал
  • 2 жълтъка
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • ½ ч. ч. трохи от бял хляб
  • 2 с. л. кедрови или слънчогледови ядки

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета, леко се посоляват и се оставят да се отцедят.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява, слагат се чесънът и лукът и след 1-2 мин. се добавя спанакът. Разбърква се да позавехне и се подправя със сол, пипер и лимонов сок.

  3. 3.

    В загрятото масло се сипва брашното, разбърква се, прибавя се млякото и се разбърква на слаб огън 8-9 мин. Подправя се със сол и черен пипер, отстранява се от огъня и след като леко се охлади, се слагат кашкавалът и жълтъците.

  4. 4.

    В гювечета се подреждат на редове кръгчетата тиквичка, спанакът и сьомгата. Най-отгоре се заливат със соса и се поръсват с трохи от бял хляб и кедрови ядки. Пекат се 20 мин. на 190°С.

Вариации - Направете гювечетата вместо с риба с бекон или пушено пиле.

Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари