Още рецепти » Вашите ястия в глинен гювеч

 Вашите ястия в глинен гювеч

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Свински джолани в глинен гювеч

Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-6 гъби, 1 глава чесън, 3-4 зърна бахар, 2-3 дафинови листа, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме джоланите и ги слагаме в гювеча. Добавяме едро нарязаните зеленчуци: лук, моркови, целина, гъби и цели скилидки чесън. Подправяме с бахар, черен пипер, натрошен дафинов лист и сипваме бялото вино. Печем при температура 180-200°С, докато месото започне да се отделя от костите. Сервираме с варен ориз или картофено пюре.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Карначета с родопски боб в гювече

Прoдукти: 500 г карначета, 400 г едър зрял родопски боб, 2 глави лук, 8 печени и обелени червени пиперки, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. сух джоджен, чубрица и риган.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба до пълна готовност. Нарязваме лука на полумесеци и го запържваме в зехтина, след което прибавяме нарязаните пиперки и пържим още 5 минути. Сваляме от котлона и добавяме отцедения боб заедно с подправките. Разбъркваме всичко и разпределяме в 4 гювечета. Във всяко гювече слагаме от боба и навиваме карначето на спирала. Захлупваме гювечетата и запичаме във фурната на 250°С за 30 минути.

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС

Лукчета в гърне

Прoдукти: 1 кг дребни лукчета, 2-3 червени домата, 2-3 глави лук, 1/2 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1/2 ч.ч. червено вино, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олиото и малко вода до златисто. Прибавяме настърганите на ренде домати, обелените лукчета и скилидки чесън, червения пипер, виното и малко вода. Посоляваме ястието, поръсваме с чубрица, разбъркваме всичко и изсипваме в пръстено гърне. Захлупваме и задушаваме ястието във фурната. Когато лукчетата омекнат прибавяме разбитото в студена вода брашно и връщаме за няколко минути във фурната.

Гювеч по манастирски

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2-3 глави лук, 2-3 червени домата, 500 г пресни гъби, 3-4 пиперки, 3/4 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. червено вино, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в част от мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме ситно нарязания лук, част от доматите, нарязани на ситно, и червения пипер. Връщаме месото и заливаме с гореща вода и виното. Посоляваме ястието, прибавяме гъбите, а след 10 минути - пиперките нарязани на ивички. Варим докато омекнат гъбите. Тогава слагаме останалата част от мазнината и ориза. Прехвърляме ястието в гювеч и печем. Малко преди да го извадим от фурната слагаме останалите домати. Поръсваме гювеча със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Редена мусака от спанак в гювече

Прoдукти: 1 и 1/2 кг спанак, 200 г ориз, 3 глави лук ( нарязан на филийки), 7-8 с.л. олио, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 50-100 г кашкавал; зa заливката: 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 150 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

Нaчин на приготвяне: Измиваме спанака, нарязваме го на ситно, попарваме с вряла вода и прецеждаме. Сваряваме ориза в подсолена вода и отцеждаме. Запържваме лука за няколко секунди, наливаме малко вода и оставяме да се задуши за около 5-10 минути. След като омекне, добавяме червения пипер, разбъркваме и разреждаме с доматеното пюре. След това доливаме малко вода и бъркаме, докато се разтвори доматеното пюре. Прибавяме бланширания спанак и отново разбъркваме.
За заливката разтопяваме маслото и в него запържваме брашното до златисто. Разреждаме със студено прясно мляко и след като кипне овкусяваме със сол, черен пипер и щипка индийско орехче. В отделен съд разбиваме жълтъците и към тях внимателно сипваме белия сос при непрекъснато бъркане. На дъното на гювечето слагаме от задушения спанак, върху него редим пласт ориз и отново от спанака. Поливаме със заливката, настъргваме малко кашкавал и печем в умерена фурна (180°С) до зачервяване.

Постен гювеч

Прoдукти: 2 глави лук, 3 патладжана, 3 тиквички, 5 домата, 6 с.л. олио, 100 г кашкавал, 2 с.л. галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Осоляваме нарязаните на кръгчета патладжани и тиквички и ги оставяме да се отцедят. Леко ги изпържваме и в същата мазнина слагаме нарязания лук, а като омекне, прибавяме нарязаните на филийки домати. В глинен гювеч нареждаме един ред от патладжани, върху тях изсипваме лука с доматите, а отгоре - тиквичките. Всеки ред поръсваме с настърган кашкавал. Покриваме последния с тънки кръгчета домати и поръсваме с галета. Печем в предварително загрята фурна.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Македонски гювеч в пръстен съд

Прoдукти: 1 голяма кисела зелка, 1 пиле с дреболии, 3-4 македонски наденички, 3-4 глави лук, 1ч.ч. ориз, 1ч.ч. олио, червен и черен пипер, 1 ч.ч. бяло вино, 100 г стафиди, чубрица, джоджен и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и посоляваме пилето. В част от загрятото олио задушаваме нарязания лук, а след това прибавяме ситно нарязаните дреболии и ориза. Слагаме червен пипер, малко топла вода и задушаваме за 5-6 минути. Прибавяме стафидите, подправките и с тази смес пълним пилето. На дъното на керамичен съд слагаме пласт от нарязаното кисело зеле, върху него пилето, а наоколо редим наденичките. Покриваме месото с останалото зеле, наливаме виното и другата част от олиото. Захлупваме съда и печем в умерена фурна до пълна готовност.

Специалитет от кайма в глинен гювеч

Прoдукти:1 кг кайма, 5-6 с.л. галета, 5-6 кисели краставички (ситно нарязани), 250 г гъби от буркан (нарязани на ивици), 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 5-6 картофа, настъргани на едро ренде, черен пипер, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Всички продукти смесваме добре и изсипваме в глинен гювеч. Отгоре слагаме парченца краве масло и настърган кашкавал. Запичаме ястието в умерена фурна.

Праз в гювечета

Прoдукти: бялата част на 7-8 стръка праз лук, 150 г настърган кашкавал, 6 с.л. олио, по 1 яйце за всяко гювече, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и поръсваме със сол и черен пипер. Задушаваме в олиото до омекване. Наръсваме с червен пипер и разпределяме нарязания праз в гювечетата. Правим с лъжица вдлъбнатина в средата и чукваме по 1 яйце във всяка порция. Наръсваме с кашкавал и запичаме в загрята фурна за около 10-12 минути. Поднасяме с кисели краставички.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА

Мусака от зелен лук и сирене в гювече

Прoдукти: 6 връзки зелен лук, 1 и 1/2 ч.ч. ситно нарязани домати (може и от буркан), 1 к.ч. олио, 250 г натрошено сирене, 4 яйца, 2 ч.ч. рясно мляко, 5 с.л. брашно, сол, магданоз, половин връзка чубрица, къри.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на пърченца с дължина 2-3 см и го задушаваме в горещо олио. Прибавяме доматите и сиренето, леко разбъркваме и изсипваме сместа в 4 гювечета. Поръсваме с чубрица и магданоз и печем в постепенно загрята фурна за около 10-15 минути. Отделно разбиваме млякото с яйцата и брашното, посоляваме и заливаме гювечетата. Запичаме отново в силна фурна и поднасяме с люта чушка.

Свинско със зеленчуци в гърне

Прoдукти: 600 г свинско месо, 700 г картофи, 100 г моркови, 1 връзка магданоз, 2 глави лук, 170 г кисели краставички, 1-2 дафинови листа, 4 чушки, 5-6 зърна черен пипер, олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го запържваме леко в малко олио. Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на едро, след което ги прибавяме при месото и запържваме и тях. Подправяме с червения пипер, дафинов лист и сол на вкус. Прехвърляме всичко в пръстен гювеч, заливаме с 2/3 ч.ч. вода и оставяме да се пече 2 часа. Готовото ястие сервираме поръсено със ситно нарязан магданоз.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Боб с рагу в гърне

Прoдукти: 1ч.ч зрял боб, 500 г рагу, 1 глава лук, 1 суха чушка, 1 морков, 1 ч.л брашно, 1 ч.л червен пипер, 1с.л олио, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме боба. Изсипваме го в гърнето и наливаме вода до средата. Загряваме но огъня и щом водата заври, я сменяме с топла. Нарязваме лука, моркова и рагуто. Пускаме ги в гърнето заедно със сухата чушка. Посоляваме. Захлупваме плътно и готвим на умерен огън. След омекване на месото го изваждаме, обезкостяваме и връщаме в гърнето. Сгорещяваме маслото, пускаме в него брашното и червения пипер, запържваме и сипваме при боба. Преди снемане от огъня поръсваме с магданоз и джоджен.

Кавърма с пресен лук в глинен съд

Прoдукти: 1 агнешко бутче (около 2кг), половин пакетче краве масло, 3-4 с.л олио, 5-6 стръка праз, 6-7 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 стръкче чубрица, 1-2 дафинови листа, сол, черен пипер, 4-5 пиперки, няколко червени домата.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето, нарязваме го на малки парчета и го пържим в смес от олиото и маслото. Щом се позапържи, сипваме ситно нарязания лук и продължаваме да пържим, докато лука поомекне. След това прибавяме нарязаните праз и пиперки, посоляваме, слагаме подправките и разбъркваме. Прехвърляме сместа в глинен съд, наливаме малко топла вода и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Захлупваме и печем 1 час в умерено загрята фурна.

Рибарски гювеч със сафрид

Прoдукти: 1кг сафрид, 3-4 глави лук, 3-4 червени домата, половин глава целина, 2-3 моркова, 5-6 скилидки чесън, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. счукан сухар, 4-5 резенчета лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Нарязваме лука и доматите на филийки, а целината и морковите – на кубчета. Смесваме зеленчуците, прибавяме счукания чесън и прехвърляме сместа в пръстен гювеч. Слагаме отгоре рибата и заливаме с олиото. Нареждаме лимоновите резенчета, поръсваме сухара и наливаме виното. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и печем до готовност.

Телешко задушено

Прoдукти: 800 г крехко телешко месо, 3-4 с.л. олио, 3 моркова, 6 картофа, 5 малки лукчета, 10-12 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, кимион, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го пържим в сгорещената мазнина до порозовяване. Поръсваме с черен пипер, наливаме виното и 1 ч.ч. вода, разбъркваме и прехвърляме месото в глинено гърне. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и моркови, както и целите лукчета и скилидки чесън. Посоляваме, подправяме с кимион, чубрица и черен пипер, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме ястието на тих огън.

СРЕБРА КОНОВСКА, гр. ПЛЕВЕН

Родопски гювечета

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 4 домата, 600 г сирене, 100 г краве масло, 4 яйца, 4 чушки, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го разпределяме в гювечетата. Отгоре нареждаме половината домати, нарязани на кръгчета, парченца от маслото и сиренето, нарязано на филийки.Нарязваме чушките на кръгчета и ги слагаме върху сиренето.Поръсва с наситнен магданоз, чукваме по 1 яйце и разпределяме останалите нарязани домати. Добавяме още малко масло, захлупваме и запичаме във фурната.

Пържоли с гъби в гювеч

Прoдукти: 1кг пържоли, 500 г гъби, 1 ч.ч.бяло вино, 1 ч.ч.брашно, 300 г топено сирене, 200 г сметана, черен пипер и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, посоляваме и ги овалваме в брашно. Нарязваме гъбите и топеното сирене на филийки. В дълбок съд редим последователно пържоли, гъби и топено сирене. Най-отгоре заливаме със сметана, разредена с бяло вино.Захлупваме гювеча и печем на умерена фурна около 1 час и 30 мин.

Рибен кебап в гювечета

Прoдукти: 700 г рибно филе, 1 к.ч. олио, 4 стръка праз, 4-5 домата, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. бяло вино, 4 червени пиперки, 50 г кашкавал, 1 лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата филе на парчета. Посоляваме, топим в брашно и ги пържим. Нарязваме лука на колелца и го задушаваме. Добавяме нарязаните домати и пиперки, виното и подправките. Разпределяме сместа в гювечета. Отгоре подреждаме рибата и заливаме с яйцата, разбити с млякото. Рендосваме по малко кашкавал. Печем гювечетата, докато сместа остане на мазнина. Поднасяме с парче лимон, а по желание - с люта пиперка.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ

Гювечета със свинско месо и праз

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 3 стръка праз, мазнина, 7 яйца, 1 и ½ кофички кисело мляко, 200 г сирене, черен пипер, 1 к.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета и запържваме в мазнината, докато се зачервят. Заливаме с водата и похлупваме, за да се задушат. Когато водата се изпари и месото омекне, го изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания праз, докато омекне. Връщаме месото и разбъркваме. Прибавяме натрошеното сирене и черен пипер на вкус. Сваляме ястието от котлона и оставяме да се охлади. Тогава прибавяме разбитите с киселото мляко яйца, посоляваме и разпределяме в гювечета. Печем във фурна загрята до 180°С.

Гювечета с гъби и пушени гърди

Прoдукти: 1 кг гъби, 800 г пушени гърди, 250 г краве масло, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2 с.л. брашно, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме във всяко гювече по 50 г масло и по 250 г пушени гърди, нарязани на дребно. Печем докато месото се зачерви. Прибавяме гъбите, нарязани на ситно и леко посолени. Запичаме и тях. Заливаме гювечетата с разбитите с мляко и брашно яйца, поръсваме с индийско орехче и черен пипер, запичаме и поднасяме ястието горещо.

ДОНКА ГЕОРГИЕВА, гр. СОФИЯ

Джолан със зрял фасул по шуменски

Прoдукти: 500 г джолан (предварително сварен), 250 г шарена сланина, 300 г наденица, 2 ч.ч. зрял фасул, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 10-12 скилидки чесън, 2-3 с.л. доматено пюре, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула в студена вода от вечерта. На другия ден леко го сваряваме и му изсипваме водата. Прецеждаме бульона, в който е врял джолана и разреждаме с топла вода. Слагаме джолана и боба в гювеч и заливаме с бульона. Прибавяме нарязаната на парчета сланина, наденицата, ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, размитото във вода доматено пюре, ситно нарязания магданоз и сол. Захлупваме глинения съд с капака и запечатваме с тесто. Печем ястието във фурната до готовност.

МАЛИНА СИМЕОНОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Кошнички с кайма

Прoдукти: 500 г кайма, 4 яйца, 250 г кашкавал, 1 кг картофи, 1 буркан гъби, 10 кисели краставички, 10 маслини, лук, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата като за кюфтета. Сваряваме картофите и ги пасираме на пюре. На дъното на добре намаслени гювечета поръсваме настърган кашкавал. Отгоре разпределяме каймата и притискаме хубаво. Върху каймата последователно слагаме наситнените маслини, нарязаните гъби и краставички, картофеното пюре и нарязания лук. Поръсваме пак с кашкавал, чукваме по 1 яйце и печем в умерена фурна. След изпичане обръщаме гювечетата в чиния.

Дроб сарма със спанак в гювечета

Прoдукти: агнешки бял и черен дроб, сърцето, 500-600 г спанак, 1 к.ч. масло, 2 връзки пресен зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, магданоз, джоджен, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2-3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме сварените и нарязани на ситно агнешки карантии, след което добавяме нарязания спанак и бъркаме, докато омекне. Слагаме нарязания лук, ориза и червения пипер. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме от бульона и разпределяме сместа в гювечета. Заливаме всяко с разбитите с киселото мляко яйца. Печем в умерена фурна около 30 минути. Поднасяме с кисело мляко и зелена салата.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Гювечета със свинско

Прoдукти: 400 г свинско месо, 2 домата, 5 чушки, 250 г зелен фасул, 5 картофа, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. червен пипер, магданоз и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме в тиган до порозовяване. Нарязваме на дребно зеления фасул, чушките, доматите, картофите и ги разпределяме заедно с месото в гювечета. Прибавяме задушения в мазнина ситно нарязан лук и размития в малко вода червен пипер. Посоляваме ястието, заливаме с вода и печем в умерено загрята фурна. Сервираме гювечетата поръсени с магданоз.

Заек в глинен гювеч

Прoдукти: 1 заек (около 1,5 кг), 50 мл олио, 10-15 маслини, 250 мл бяло вино, 8 скилидки чесън, 6 дребни доматчета, клонки розмарин, 1 ч.ч. брашно, 1 к.л. сол,, 2 с.л. червен пипер; зa маринатата: 500 мл бяло вино, 500 мл вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме заека на парчета и подсушаваме. Смесваме брашното със солта и червения пипер и оваляме в него парчетата месо. Загряваме олио и изпържваме месото до зачервяване. Скилидките чесън начукваме леко, без да ги белим, и ги слагаме в тигана. Наливаме виното, добавяме нарязаните на четвъртинки доматчета, маслините и 4-5 клонки розмарин. Изсипваме всичко в пръстен гювеч, похлупваме и печем на 200°С до готовност на месото.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Задушено пиле лютика

Продукти за 6 порции: 1 пиле (около 1,5 кг), 800 г картофи, 12 зелени чушки, 3 средно големи патладжана, 6 червени домата, 1/3 пакетче краве масло, 4-5 стръка магданоз, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето, изцеждаме и го поставяме в средата на гювеча. Около него разстиламе обелените и нарязани на ситно картофи, върху тях - опечените, обелени и разделени по дължина патладжани, отгоре - обелените и почистени от семките чушки и най-отгоре -обелените домати. Всеки ред поръсваме с малко сол и черен пипер. Най-отгоре разпределяме маслото, сипваме 1 ч.ч. вода и поръсваме едро накъсания магданоз. Печем ястието в силна фурна. Малко преди да го извадим махаме капака, за да хване пилето коричка. Поднасяме със сухо бяло вино.

Сирене по врачански

Продукти за 1 порция: 200 г сирене, 1 бучка (колкото орех) масло, 1 печено люто чушле, 1 резен домат, 1 щипка червен пипер.

Нaчин на приготвяне: На дъното на всяко гювече слагаме бучка масло, върху него сиренето, отстрани чушлето и резена домат. Поръсваме с червен пипер и печем в силна фурна докато сиренето започне да се топи. Поднасяме с филийки препечен хляб.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Гювеч по карнобатски

Прoдукти: 1 кг шилешко или овче месо (от плешката), 2-3 глави лук, 300 г патладжан, 350 г зелен фасул, 150 г бамя, 500 г чушки сиврия, 400 г домати, 600 г картофи, половин връзка пресен джоджен, 1 връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го поставяме в пръстен гювеч без капак. Добавяме 4-5 с.л. олио, 2 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. сол. Слагаме гювеча във фурна, загрята на 180°С, и печем, докато се зачерви месото. След това добавяме ситно нарязания лук, разбъркваме и заливаме с 3-4 ч.ч. гореща вода. Ако водата изври доливаме още1 чаша и започваме да прибавяме нарязаните зеленчуци. Първо слагаме патладжана и зеления фасул, а след 15 минути слагаме чушките и бамята. Следват картофите, джодженът, магданозът и доматите (обелени и нарязани). Печем яститето около 1 час.

Спагети в гювечета

Прoдукти: 1 пакет спагети, 250 г колбаси (пушена наденичка), 100 г сирене, 4-5 домата от консерва, 80 г масло, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода за 10-15 минути, отцеждаме и ги разбъркваме с маслото, черен пипер и малко сол. Изсипваме в гювечетата, добавяме натрошеното сирене, нарязаните на парчета домати и наденичката на кръгчета. Печем 10 минути в силна фурна.

ЕЛЕНА РУСИНОВА, с. ЯМНА

Филе с гъби в глинен гювеч

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 300 г гъби, 3 моркова, 1 картоф, 4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер, дафинов лист.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, а гъбите, морковите, лука и картофа на кубчета. Объркваме всичко, поръсваме глинения съд с олио и редим на пластове: ред зеленчуци, ред месо, пак зеленчуци и така до изчерпване на продуктите. Подправяме ястието със сол, черен пипер и дафинов лист. Разтваряме брашното във виното, заливаме продуктите и доливаме малко вода. Задушаваме ястието 2-3 часа във фурната на умерена температура.

Пиле с ориз в гювеч

Продукти за 6 порции: 6 пилешки пържоли, 2 ч.ч. пилешки бульон, 1 ч.ч. ориз, 1 с.л. масло, 100 г целина, 100 г гъби, 2 чушки, черен пипер и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Кипваме ориза в тенджера заедно с бульона и варим до готовност. Запържваме в маслото ситно нарязаната целина, гъбите и нарязаните на ивички чушлета. Прибавяме към ориза и слагаме нарязаното на кубчета пилешко месо. Разбъркваме добре и сипваме в гювечета. Подправяме ястието, захлупваме и печем 40 минути.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Задушен праз с яйца в глинен гювеч

Прoдукти: 4 стръка праз, 6 яйца, 200 г олио, сол, черен пипер, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме праза на колелца. Сипваме олиото в глинения гювеч и изпържваме праза, посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Отгоре чукваме едно по едно яйцата, захлупваме гювеча и печем, докато се забулят яйцата. Сервираме ястието поръсено с червен пипер.

Риба в глинен гювеч

Прoдукти: 800 г пушена скумрия, 300 г сварени макарони, 2 глави накълцан лук, 3 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. настърган кашкавал, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите и я нарязваме на малки парчета. Задушаваме лука с олио, прибавяме брашното, запържваме и разреждаме с прясното мляко и 1 ч.ч. вода. Прехвърляме всичко в глинения гювеч, прибавяме рибата, сварените макарони и черния пипер. Посоляваме на вкус, разбъркваме леко и поръсваме с кашкавал. Затваряме гювеча и печем 10 минути в умерено загрята фурна.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Испански омлет в гювечета

Продукти за 4 гювечета: 4 домата, 4 пиперки, 4 глави лук, 4 картофа, 4 с.л. зехтин, 4 с.л. прясно мляко, магданоз, копър, черен пипер, вегета, 4 триъгълничета топено сирене.

Нaчин на приготвяне: Във всяко гювече нарязваме по 1 глава лук, 1 пиперка, 1 домат и 1 картоф (на кубчета). Слагаме по 1 с.л. зехтин, 1 с.л. прясно мляко, от всички подправки и по 1 парче топено сирене. Захлупваме и печем 20-25 минути.

Пилешки дробчета в гювечета

Продукти за 4 гювечета: 1 кг пилешки дробчета, 1 ч.ч. гъби от консерва, 1 майонеза, 4 кисели краставички, 1 ч.л. индийско орехче

Нaчин на приготвяне: Почистваме дробчетата и ги попарваме за 5 минути във вряща вода. Разбъркваме в съд дробчетата, гъбите, майонезата и нарязаните краставички. Поръсваме с индийското орехче. Разбъркваме добре и разделяме в гювечетата. Захлупваме с капачетата и печем 20 минути в умерена фурна.

ТОНЧО ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Гювеч от дребна риба

Прoдукти: 1 кг прясна дребна риба, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 2 дафинови листа, 1 глава чесън, 10 зърна черен пипер, 2 с.л. винен оцет, 2 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: В пръстен гювеч поставяме изчистената и посолена риба. Прибавяме нарязания на тънки филийки лук, наситнените скилидки чесън, магданоза и дафиновия лист. Подправяме с черен пипер. Наливаме олиото, оцета и топла вода, колкото да покрие продуктите. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина. Поднасяме гювеча студен.

КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Пиле в гърне

Прoдукти: 1 пиле, 4 глави лук, 3 домата (може и от консрева), 1 с.л. олио, щипка червен пипер, сол, млян черен пипер, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 скилидки чесън, 50 г печени и обелени бадеми.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета, които намазваме със смес от счукан чесън, олио и червен пипер. Слагаме пилето в глинено гърне заедно с обелените домати, нарязания на филийки лук, солта и млякото. Поръсваме с черен пипер, захлупваме съда и печем ястието до готовност. Преди сервиране поръсваме с бадемите.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тютюнопушене и бременност

Никотиновата зависимост е присъща на много жени със слаба воля: много често дори по време на бременността те не могат да се откажат от цигарите. Безсилни да се откажат от вредния навик, жените решават...

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Лош дъх от устата - има ли спасение?

Трябва да бъде открита причината, защото неприятната миризма често подсказва за здравословен проблем. В 90% от случаите стоматологът може да помогне. Лошият дъх, или т.нар. холитоза, може да се п...

Домашни кетчупи

Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...

Начало